Blog

Lees hier meer over achtergronden en mijn eigen ervaringen met betrekking tot vitaliteit en werkgeluk.

Gezonde voeding

Je leefstijl veranderen…. hóe dan?

Het klinkt zo eenvoudig: ‘dan pas je toch even je leefstijl aan?’. Veel mensen die er slechte gewoontes op na houden, krijgen goedbedoelde adviezen van partner, vriend of collega. Van mensen die het beste met je voor hebben en je gevraagd én ongevraagd tips geven om te stoppen met roken, om nu eens echt af te vallen of meer te gaan slapen.

Maar veranderen, want daar hebben we het over, is hard werken! En vraagt lef, tijd en doorzettingsvermogen. Want onze gewoontes zijn o zo hardnekkig en schijnbaar onveranderbaar. 

Toen ik met de opleiding tot leefstijl- en vitaliteitscoach begon, wist ik dit natuurlijk wel, maar dat mijn gewoontes zich zo tot een vastgeroest patroon hadden gesetteld, dat viel me toch tegen. Practice what you preach, dacht ik, toen ik tijdens de opleiding mijn eigen vitaliteitsdoelen opstelde, waarbij ik me voornam om gezonder te gaan leven. Wat ik vooral van plan was, was om meer variatie aan te brengen in mijn maaltijden, want hoe gevarieerder, hoe groter de kans dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt en hoe kleiner de kans op voedselovergevoeligheden. Daarnaast het gebruik van suiker en bewerkte koolhydraten verminderen en zoveel mogelijk verse producten die niet of nauwelijks bewerkt zijn. En ik dacht, dat doe ik wel even. Maar dat viel dus tegen. 

Aanpassingen voor het avondeten lukten in het begin nog wel. Ik was al eerder in staat geweest om de bewerkte koolhydraten terug te brengen, door geen of veel minder aardappels, pasta en witte rijst te eten. Maar om elke keer iets anders te verzinnen voor ontbijt, lunch en diner, dat viel niet mee. Als ik mijn boodschappenbriefje voor die week ging maken en naar de supermarkt ging, viel ik in het oude ritme en haalde ik dezelfde dingen weer in huis bij de supermarkt waar ik al jaren kom. 

Dus wat ik had te doen was lastiger dan ik dacht. Telkens was ik chagrijnig en deed ik weer wat ik al jaren gewend was. Mopperend op mezelf bracht ik dit in tijdens een coachgesprek in de opleiding, denkend dat ik hierin de enige was en dat al mijn mede-cursisten het hier fluitend van afbrachten. En wat bleek… iedereen had hier moeite mee! 

Verklaring hiervoor? Die ligt in je hersenen. Die zijn er zo op ingesteld dat je vaak gebruik maakt van dezelfde patronen, omdat dat je de minste energie kost, zodat je tijd en ruimte overhoudt voor andere acties of beslissingen, die meer van je vragen. Vergelijk dit maar eens met een snelweg. Snelwegen zijn de acties die je op de automatische piloot doet, je hoeft er nauwelijks bij na te denken, het gaat als vanzelf. Gelukkig doen we heel veel zaken op deze automatische piloot. En dat is prima! Maar al je iets nieuws wilt leren, zijn er geen snelwegen. Dan zijn het meer bospaadjes, met takken die je moet wegslaan, waarbij je over iedere stap na moet denken, moeite moet doen, waarvan je nog niet weet waar het precies eindigt. En daar moet je je echt toe zetten, dat kost tijd. En het duurt lang voordat nieuw gedrag automatisch, als vanzelf, gaat. 

De gedachte dat ik hier niet alleen last van had, gaf me moed om door te zetten en vanaf dat moment ging de knop om. Ik realiseerde dat mijn doelen en de bijbehorende acties te hoog gegrepen waren, dat ik het in veel kleinere stapjes moest gaan doen. Als je jezelf telkens één haalbaar doel stelt, en jezelf niet afrekent (‘zie je wel, ik kan het toch niet’) is er zoveel mogelijk!

Inmiddels heb ik hierin mijn routine gevonden.. een nieuwe snelweg. Ik maak per week een weekschema van alle eetmomenten op een dag en plan dan alles in, waarbij ik het 3-dagen principe volg bij ontbijt en lunch (een cyclus van 3 dagen waarin ik dag 1, dag 2 en dag 3 wat anders eet). Ik ga er dan ook echt voor zitten en noem dit mijn eetplan. Hiermee alleen al ben ik soms wel een uur bezig. Ik struin dan het internet af (daar staat echt veel op) en raadpleeg diverse kookboeken. Ik vind het steeds meer een sport en een uitdaging worden om telkens wat gezonds én lekkers te verzinnen met verse, niet bewerkte producten. Ik eet nu veel gevarieerder en vooral meer groenten en eiwitrijke producten, meer goede vetten en minder bewerkte koolhydraten. Daarnaast ben ik vaker nuchter gaan bewegen (inderdaad vóór het eten i.p.v. erna, het liefst voor het ontbijt), zo’n 5 keer per week. En het resultaat? Ik voel me fitter, gezonder én ben 7 kilo kwijt! 

Gerda Welleweerd

Gerda Welleweerd

Coach, trainer en organisatieadviseur

Het is mijn missie mensen te helpen om vanuit hun eigen kracht de juiste keuzes te maken voor meer vitaliteit en (werk)geluk.

Laat een reactie achter